Skillebyholmsbloggen

Vår pollinerarpromenad har uppmärksammats i Östra Sörmlands Posten. Den görs i samarbete med Länsstyrelsen Stockholm som en del i projektet "Vilda Pollinatörer". Eva Johansson, vår forskningsassistent är initiativtagare till promenaden och har blivit intervjuad. 
Kom gärna och gå promenaden! Karta finns i Gårdsbutiken och på Restaurang Varma, öppet tis-fre 11.00-17.00 och lördag 11.00-15.00. Stängt söndag och måndag.
Läs mer om pollinerarpromenaden här.

Läs hela inlägget »

Det kyliga vårvädret har gjort att vi får skjuta fram plantförsäljningen lite. Från nästa vecka (11 maj) räknar vi med att perennerna ska vara leveransklara, medan fullt sortiment kommer att kunna börja säljas efter Kristihimmelfärdshelgen. 
Vi hoppas att ni kan hålla er till dess! Våra trädgårdsmästare kan först då garantera att plantorna mår bra när de får följa med er hem. 

Läs hela inlägget »

Skillebyholm, Järna, en biodynamisk trädgård med grönsaksodling, örtagård, blomsterträdgård och plantskola. Det vi skördar säljs främst i vår Gårdsbutik, eller tillagas  hos Restaurang Varma Skillebyholm. På Skillebyholm bedrivs också vuxenutbildning inom trädgård. Inriktningen är odling, med fokus på hållbarhet och ekologi, all vår odling sker enligt biodynamiska metoder. Är du intresserad av att följa med en säsong i våra trädgårdar? Vi söker två praktikanter till grönsaksodlingen, örtagården & blomsterodlingen, med inslag av parkskötsel.

Detta gäller säsongen 2021 vilken sträcker sig ca 15/4 – 15/10.
Kontakta kontoret 08-551 577 85 (mån-fre kl.9.00-15.00)
eller maila till: info@skillebyholm.com
 OBS! Lämna ditt telefonnummer så att trädgårdsmästarna kan kontakta dig!
Uppdatering 2021-04-26: Nu är samtliga praktikplatser för säsongen tillsatta, välkommen att söka igen till säsongen 2022.

Läs hela inlägget »

Skillebyholm är en 50 hektar stor gård med skog, åkrar, park och här bedrivs en mångfacetterad verksamhet med utbildningar i trädgårdsodling och entreprenörskap, kortare kurser, det finns odlingar i växthus och på friland, en gårdsbutik, restaurang, sommarcafe och mycket annat.

Sedan tiotalet år tillbaka har vi även skapat möjligheter för människor som vill bo i denna vackra miljö att köpa tomter och bygga hus. Det har styckats av totalt 17 tomter och alla villatomter är sålda. Det finns en tomt kvar och på den är det möjligt att bygga fyra lägenheter. Lägenheterna kan byggas i olika storlekar och det kommer att bildas en bostadsrättsförening för ändamålet. Eftersom vi är i en tidig fas av projektet finns det nu möjlighet att anmäla intresse för att köpa en lägenhet och bo i området. Till viss del kommer det även vara möjligt att forma sitt eget framtida boende.

 Länk till gällande detaljplan:
https://www.sodertalje.se/bo-och-bygga/planering/gallande-detaljplaner/detaljplaner2016/detaljplan-for-skilleby4-59/
 
Om du är intresserad av att bo i en framtida bostadsrätt invid Skillebyholm får du gärna maila ditt intresse till kristoffer.luthi@gmail.com
 

Läs hela inlägget »
Etiketter: boende

” Hela vår livsmedelssäkerhet grundas i att vi  har välmående odlingsjordar”
Med detta i åtanke har SLU, RådNu och LRF, utlyst SM i nedbrytning. Detta för att ta reda på hur den svenska odlingsmarken mår. Ett enkelt sätt att kontrollera det, är att ta reda på hur snabbt biologiskt material bryts ner i vår odlingsjord.
SM i nedbrytning går ut på att man som lantbrukare/odlare i början av juni gräver ner tvättlappar i jorden, för att sedan i slutet av augusti gräva upp dem och analysera hur väl jorden lyckats bryta ner den. I pdf:en nedan kan du läsa mer om hur SM i nedbrytning går till och hur du som lantbrukare/odlare anmäler dig.
Skillebyholm deltar såklart och vill gärna uppmana kollegor i branschen att göra detsamma, så att vi alla lär oss mer om våra jordar och hur vi ska ta hand om dem. Läs mer om hur tävlingen går till och hur du anmäler dig i pdf:en här nedan. Eller på SLU:s hemsida.

Läs hela inlägget »

Det är en annorlunda vår här på Skillebyholm. Normalt brukar här vara som mest människor vid denna tid. Studenter som "flockas" runt trädgårdsmästarna ute i växthus och park, för att vetgirigt ta del av deras kunskap och få medverka i de så viktiga praktiska momenten.  I år har vi fått dra ner på detta, men i små grupper och på lite större avstånd än vanligt har vi fått till ett rullande schema och minimerat riskerna för smittspridning. 
Därutöver arbetar våra trädgårdsmästare för fullt för att allt ska växa och frodas som vanligt. Här nedan ser ni en del av vad som åstadkommits just nu:

  • Ny äppelspaljé, med nyplanterade spaljéäpplen.
  • Utplantering av vårens sådder i växthusen, gurka? bönor?
  • Plantor i olika stadier i produktionsväxthusen, notera att sparris och vitlök redan börjat skördas och finns i vår gårdsbutik. 
Läs hela inlägget »

Till Valborg brukar vi på Skillebyholm ordna en valborgsmässoeld, vilket har varit uppskattat och medfört en hel del besökare. Med rådande restriktioner från myndigheterna om folksamlingar på högst 50 personer, har vi tyvärr tvingats besluta att vi inte kan anordna någon valborgsmässoeld i år. Vi är ledsna för detta, men med tanke på allas vår hälsa och säkerhet, känner vi att det är det rätta att göra.
Med önskan om en trevlig Valborgshelg till er alla, trots allt!

Läs hela inlägget »

Med anledning av att regeringen gått ut med rekommendationen till landets samtliga gymnasie-, komvux-, högskole/universitets- och yrkeshögskoleutbildningar att övergå till distansundervisning, har vi beslutat att även Skillebyholms Trädgårdsutbildningar ska göra det.
 Detta innebär att from  onsdag 18 mars, tills annat meddelas, kommer vi bedriva all undervisning inom VUX och YH på distans.
Kortkurser och deltidsutbildningen berörs inte av detta direktiv. Vi följer utvecklingen och kommer att informera vidare, så snart vi har besked.
Med vänlig hälsning,
Kollegiet, 
Skillebyholms Trädgårdsutbildningar 
 

Läs hela inlägget »
Etiketter: coronavirus

Igår höjde Folkhälsomyndigheten risken för smittspridning av Coronaviruset till mycket hög. I samband med det ändrade de även rekommendationer kring hur vi ska agera. Det som nu gäller är: Alla med symtom på luftvägsinfektion, även lindriga, uppmanas att avstå sociala kontakter som riskerar att sprida smitta.
 
Detta innebär att om du som arbetar eller studerar på Skillebyholms Trädgårdsutbildningar
uppvisar dessa symptom ska du vara hemma från skolan/arbetsplatsen. Skulle någon uppvisa symtom här på skolan, kommer vi att be personen att skyndsamt bege sig hemåt. Vi behöver gemensamt ta ansvar för att minska spridningen av viruset och just nu är detta, tillsammans med god handhygien det som myndigheterna ber oss att göra.
 
Information om i vilka områden smittspridning förekommer, finns på Folkhälsomyndighetens webbplats. Skolan har öppet som vanligt. Kontakta utbildningsledare på skolan om ni har frågor. Vi följer utvecklingen och återkommer om läget skulle ändras. Mer information finner ni här: www.folkhalsomyndigheten.se/nyacoronavirus.
 
Vi vill också påminna om Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att undvika spridning:
·         Var extra noga med handhygienen. Tvätta händerna noga med tvål och varmt vatten, särskilt i samband med måltider/mathantering och toalettbesök.
·         Nys och hosta i armvecket, eller i näsduk/papper.
·         Undvik att ta i hand och annan närkontakt.
·         Undvik att röra vid ansikte och ögon.
 
Med vänlig hälsning,
Skillebyholms Trädgårdsutbildningar

Läs hela inlägget »

20-23 februari är Skillebyholm medarrangör till det antroposofiska initiativet "Det andliga i lantbruket". Genom en antroposofisk världs- och människosyn och med hjälp av konstnärliga och praktiska övningar vill vi arbeta med frågor som rör det själsligt andliga inom lantbruket, mathantverket och konsumtionen. Inga förkunskaper i antroposofi behövs! Klicka på bilden till höger för att läsa mer!
Anmälan görs via Antroposofiska Sällskapet.

Läs hela inlägget »

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Arkiv

Etiketter