Skillebyholms Kortkursprogram våren 2020

Våra kursledare är mycket erfarna och delar med sig av alla sina kunskaper till dig som kursdeltagare, räkna med fullspäckade timmar i naturskön miljö på Skillebyholms trädgårdsutbildning i Järna. Om inget annat anges pågår kursen mellan kl. 10.00 och 15.00. Vi genomför våra kortkurser i samarbete med Folkuniversitetet i Södertälje. Du bokar därför kursen direkt via dem. Klicka på länken ”Kursen bokas via Folkuniversitetet” under respektive kursbeskrivning, så kommer du till Folkuniversitetets hemsida, där pris och andra uppgifter finns för kursen. Kurser kan komma att läggas till under årets gång. 

Söndag 24 maj 2020 kl. 10-15, Planera din trädgård rätt

Är du trädgårdsintresserad och vill veta mer om hur du får ut det mesta av din trädgård? I denna kurs på vackra Skillebyholm får du under ledning av Skillebyholms kunniga personal råd att planera trädgårdar rätt, både vad det gäller arbete i trädgården, utformning och budget.
Kursinnehåll - Lär dig om olika trädgårdsstilar, vad passar i din miljö och till vilket hus? Lär dig arbeta smart och slipp en förfallen trädgård och få förhoppningsvis tid över till annat. Målet är att du ska vidga dina kunskaper om trädgårdsväxter och planeringen av dem.
Kursupplägg - Kursen ges under ett tillfälle á 6 studietimmar på Skillebyholm i Järna.
Kursledare - Johan Widoff, som äger WidoffTrädgård sedan 1987 vars inriktning är främst design, projektering och anläggning av träd, park och landskap. Johan har utbildat sig via diverse trädgårdsutbildningar: Landskaps- och trädgårdshistoria på Stockholms universitet, Grafisk design och bild vid Forsbergs skola, SLU Beum Grön besiktning. Johan har även bred erfarenhet av att undervisa andra på tex: Skillebyholms trädgårdsutbildningar, Capellagårdens Hantverksskola i Vickleby, Vuxenskolan i Uppsala samt Hermods trädgårdsutbildning YH Stockholm.
Kursen bokas via Folkuniversitetet

28 mars, 17 maj och 19 september 2020, Från jord till bord - ätbart och hållbart!

Är du nyfiken på växter, trädgård & hur du odlar din egen mat? I den här kursen får du, med fokus på hållbarhet, grundläggande praktisk kunskap i hur du på bästa sätt lyckas med din ätbara odling, förädling och skörd! Kursen vänder sig till dig som vill lära dig mer om hur du praktiskt odlar ätbart och hållbart i din egen trädgård samt hur du sedan tar tillvara på dina produkter. Målet med kursen är att vidga dina kunskaper om odling och att kunna bemästra jordar, fröer, omskolning, uppdrivning i din trädgård men också hur du på bästa sätt tar till vara på grönsaker och fruk för inläggning och torkning.
Kursinnehåll

  • Att odla sin egen mat är både roligt och spännande, dessutom ger det massor av nya smaker och härlig rekreation. Under första (28 mars)  tillfället får du bland annat praktisk kunskap i hur du på bästa sätt förbereder dina odlingarna i början av säsongen. Vi lär oss om jord och gödsling av vår egen täppa före, under och efter säsongen, välja rätt jord- och gödselprodukter, växtföljd. Kursledare för andra kurstillfället är Daniel Björklund Jonsson.
  • Under det andra (söndag 17 maj)  kurstillfället får man lära sig plantuppdrivningens grunder, från frö till stark planta. Ljus och värme för bra plantkvalitet, sådd och omskolning, avhärdning och utplantering. Kursledare är Johan Hellqvist.
  • Under sista kurstillfället (19 september) lär du dig olika metoder att ta till vara på grönsaker och frukt för att förlänga hållbarheten. Vi kommer att torka, mjölksyra och göra olika inläggningar mm. Här får deltagarna gärna ta med sig grönsaker som har odlats hemma för att få inspiration och tips till att ta hand om produkterna. Kursledare är Magdalena Stenius.

Utbildningens första två kurser sker i nyrenoverade växthus på vackra Skillebyholm och de praktiska momenten varvas med teori på ett naturligt sätt. Ta med arbetskläder efter väder då vi kommer vara både ute och inne i växthusen. Den tredje kursen hålls i Restaurang Varma Skillebyholms kök och matsal.
Kursupplägg
Kursen hålls under tre lördagar alt. söndagar, vardera tillfälle á fem timmar. Kursen äger rum 28 mars, 17 maj och 19 sep. Möjlighet att endast boka in sig på ett tillfälle/en dag finns. Kostnad per tillfälle är 950kr. Vid bokning av samtliga tre tillfällen erhålls en rabatt på 250kr samt en gåva från Skillebyholm. Återkom till Folkuniversitetet vid intresse för detta!
Om kursledarrna:

  • Daniel Björklund Jonsson är verksamhetsledare för Skillebyholms trädgårdsutbildningar där han själv utbildade sig på 90-talet. Daniel har 20 års praktisk erfarenhet av biodynamisk grönsaksodling och trädgårdsskötsel från bl.a Rosendals trädgård, Lärjeåns trädgård (Rosendals systerträdgård i Göteborg som han grundade år 2000), Stigbyskolan och nu Skillebyholms trädgårdsmästarutbildning. Sedan 2004 har han utbildat inom dessa områden på olika platser i Sverige.
  • Magdalena Stenius driver tillsammans med fem kollegor företaget Varma Sverige AB som bland annat driver restaurangen Varma kök på Skillebyholm. Restaurangen serverar en vegetarisk lunchbuffé med så mycket lokala råvaror som möjligt. Till verksamheten hör en småskalig produktion av mjölksyrade grönsaker samt ett måltidssystem.
  • Johan Hellqvist, trädgårdsmästare och lärare på Skillebyholm. Johan är ansvarig för den lite mer storskaliga grönsaksodlingen på Skillebyholm och även för de betydelsefulla ”kompostlimporna”, som i högsta grad bidrar till kvaliteten på det som odlas.
Kursen bokas via Folkuniversitetet.

Lördag 13 juni, Perenner i Trädgården - ger skönhet hela säsongen

Lär dig trädgårdsmästarens knep för vackra lättskötta perennplanteringar i din trädgård.
Perenner ger fägring i trädgården under hela säsongen. Vi går igenom ett bassortiment med trädgårdens bästa perenner, hur ser skötselåret ut, gödsling och tips för vackrare växter.
Kursledare: Helene Norrman,  är trädgårdsmästare och lärare på Skillebyholms heltidsutbildningar,  med lång erfarenhet från trädgårdsskötsel och växtkännedom. Hon är också, sedan ca ett år,  ansvarig för Skillebyholms park, med allt vad det innebär av skötsel och planering. 
Kursen bokas via Folkuniversitetet.

Lördag 27 juni 2020, Kryddväxter - odling och användning

När Örtagården på Skillebyholm är som bäst, erbjuder vi en inspirerande kursdag med allt du behöver veta om kryddväxter och örter. Vi tipsar om hur du får dina kryddväxter att växa och frodas optimalt för att ge smakrika och härligt doftande skördar. All odling på Skillebyholm sker enligt den biodynamiska metoden, dvs. ekologiskt, fritt från kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Även hur du skördar och förvarar dina kryddväxter tas upp, samt olika användningsområden för kryddväxter. Utbildningen sker i anslutning till nyrenoverade växthus på vackra Skillebyholm och de praktiska momenten varvas med teoretiska på ett naturligt sätt.
Kursupplägg
Kursen hålls under ett tillfälle á fem timmar.
Om kursledaren
Undervisande lärare är Martine Durand, erfaren trädgårdsmästare på Skillebyholm. Hon är den som byggt upp och ansvarar för Örtagården på Skillebyholm sedan många år tillbaka och hon undervisar också regelbundet om kryddväxter, te-framtagning och odling på Skillebyholms längre utbildningar.
Kursen bokas via Folkuniversitet