Skillebyholms Kortkursprogram hösten 2020

Våra kursledare är mycket erfarna och delar med sig av alla sina kunskaper till dig som kursdeltagare, räkna med fullspäckade timmar i naturskön miljö på Skillebyholms trädgårdsutbildning i Järna. Om inget annat anges pågår kursen mellan kl. 10.00 och 15.00. Vi genomför våra kortkurser i samarbete med Folkuniversitetet i Södertälje. Du bokar därför kursen direkt via dem. Klicka på länken ”Kursen bokas via Folkuniversitetet” under respektive kursbeskrivning, så kommer du till Folkuniversitetets hemsida, där pris och andra uppgifter finns för kursen. Kurser kan komma att läggas till under årets gång. 

Lördag 24 okt 2020 kl. 10-15, Kompostering -från avfall till resurs i trädgården

På Skillebyholm är kompostering en viktig del av det ekologiska kretsloppet och en förutsättning för frodig och hälsosam skörd. Kom på en givande kursdag där du får lära dig att anlägga egen trädgårdskompost och lövkompost, den bästa jordförbättraren som finns för en levande jord. Kompost är nyckeln till långsiktigt hållbar odling, genom att kompostera hemma får du en utmärkt jordförbättring till din trädgård. Vi går också igenom skillnaden mellan jordförbättring och gödsling. Utbildningen sker på natursköna Skillebyholm, till stor del utomhus, och de praktiska momenten varvas med teoretiska på ett naturligt sätt. Kursen hålls under ett tillfälle á fem timmar.
Om kursledaren: Undervisande lärare är Johan Hellqvist, trädgårdsmästare och lärare på Skillebyholm. Johan är ansvarig för den lite mer storskaliga grönsaksodlingen på Skillebyholm och även för de betydelsefulla ”kompostlimporna”, som i högsta grad bidrar till kvaliteten på det som odlas.
Kursen bokas via Folkuniversitet

Lördag 24 okt 2020 kl. 10-15, Jord till bord - från skörd till färdig rätt! på Vackstanäs.

Är du nyfiken på växter, trädgård & hur du odlar din egen mat? Välkommen på en kurs där vi blandar odling, skörd och matlagning i en prunkande köksträdgård ute på vackra Vackstanäs. Kursen vänder sig till dig som vill lära dig mer om hur du praktiskt odlar ätbart och hållbart i din egen trädgård samt hur du sedan tar tillvara på dina produkter. Att vidga dina kunskaper om hur du på bästa sätt tar till vara på grönsaker och frukt för din matlagning. Vid detta kurstillfälle så möts vi i en prunkande köksträdgård, vi använder första timmen till att prata trädgårdsodling och hur man med små medel kan odla en del av sin egen mat, sedan skördar vi och lagar mat utomhus om vädret tillåter. När maten är klar så äter vi tillsammans och pratar om smaker och konsistenser. Utbildningen sker ute på vackra Vackstanäs och de praktiska momenten varvas med teori på ett naturligt sätt. Ta med arbetskläder för väder då vi kommer vara både ute och inne i växthusen. Kursupplägg: Kursen hålls under en lördag, á fem timmar.
OBS! Denna kurs ges på Vackstanäsgymnasiet!
Kursen bokas via Folkuniversitetet