Skillebyholms Kortkursprogram 2023

Våra kursledare är mycket erfarna och delar med sig av alla sina kunskaper till dig som kursdeltagare, räkna med fullspäckade timmar i naturskön miljö på Skillebyholms trädgårdsutbildning i Järna. Om inget annat anges pågår kursen mellan kl. 10.00 och 15.00. Vi genomför våra kortkurser i samarbete med Folkuniversitetet i Södertälje. Du bokar därför kursen direkt via dem. Klicka på länken ”Kursen bokas via Folkuniversitetet” under respektive kursbeskrivning, så kommer du till Folkuniversitetets hemsida, där pris och andra uppgifter finns för kursen. Kurser kan komma att läggas till under årets gång. 
Kursutbud höst 2023:

  • Odla lök och knölar till snitt 30 september
  • Kompostering-från av avfall till resurs i trädgården 7 oktober
  • Från jord till bord - ätbart och hållbart! 12 oktober
  • Planera din trädgård 21 okober 
  • Evighetsbuketter-odla skörda, torka och skapa! 21 oktober

Lördag 23 september 10:00-16:30: Ta vara på trädgården-fläta med pil!

På kursen finns plats för både nybörjare och erfarna. Undervisningen är väldigt individuell och du får möjligheter och utmaningar på den nivå du är.
Världens äldsta pilflätning är faktiskt svensk (7500 år sedan!), så det finns en lång tradition för pilflätning i Sverige. Att fläta i pil ute är inne! Kanske beror det på att pil är roligt att arbeta med, att det åldras långsamt och vackert eller helt enkelt att många trädgårdsväxter uppskattar ett stöd i livet.
Om du aldrig har flätat förut lär du dig de grundläggande teknikerna och du kommer sannolikt att åka hem med ett fint fat eller skål av oskalad pil. Att arbeta med pil är ett ganska så hårt arbete för händerna. Du kommer lära dig tillräckligt för att fortsätta din tillverkning hemma. Vi använder pil med bark. Du har inte möjlighet att tillverka trädgårdsinstallationer, såsom koner och ställningar, då det kräver andra typer av pil. Kursen hålls under ett tillfälle ca: sex timmar. Större delen av kursen är utomhus så klädsel efter väder och bekväma skor rekommenderas. Pilen som vi arbetar med är skördad på Skillebyholms pilodling och omsorgsfullt omhändertagen och preparerad av kursledaren. Material ingår i priset. 
Kursledare Petra Herzog är utbildad korgmakerska och har mångårig erfarenhet av kursverksamhet.
Pris: 1450 kr
Anmäl till kursen via Folkuniversitetet

Lördag 30 september 10:00-15:00: Odla lök och knölar till snitt

Tulpaner, narcisser, hyacinter, liljor, ranunkler, anemoner, dahlior - älskade snittblommor som du kan odla och använda under deras naturliga säsong. Ta chansen att lära dig mer om plantering, odling och skörd på vackra Skillebyholm. Under denna dag går vi igenom egenskaper, plantering, odling, skörd och hantering. Du kommer även få lära dig egenskaper att ta hänsyn till vid användning till snitt. 
Under kursdagen finns även möjlighet att på plats köpa ekologiska lökar från kursledaren. Kursen hålls under ett tillfälle á fem timmar. Större delen av kursen är utomhus så klädsel efter väder och bekväma skor rekommenderas.
Kursledare Natalia Nunez är utbildad trädgårdsmästare på Skillebyholm, snittblomsodlare via Floret Flower samt gått fristående floristkurser. I sitt företag Den goda floran odlas snittblommor i säsong i utkanten av Gnesta. Säsongen startas med narcisser på våren, följt av tulpaner, anemoner, ranunkler, irisar till sommarblommorna. Blommorna bjöds in för att locka pollinatörer till köksträdgården. Samodling, nyttodjur och tomater ligger extra varmt om hjärtat för Natalia.
Pris: 1100 kr
Anmäl till kursen via Folkuniversitetet

Lördag 7 oktober 10:00-15:00: Kompostering-från av avfall till resurs i trädgården

På Skillebyholm är kompostering en viktig del av det ekologiska kretsloppet och en förutsättning för frodig och hälsosam skörd.
Kom på en givande kursdag där du får lära dig att anlägga egen trädgårdskompost och lövkompost, den bästa jordförbättraren som finns för en levande jord. Kompost är nyckeln till långsiktigt hållbar odling, genom att kompostera hemma får du en utmärkt jordförbättring till din trädgård. Vi går också igenom skillnaden mellan jordförbättring och gödsling. Utbildningen sker på natursköna Skillebyholm, till stor del utomhus, och de praktiska momenten varvas med teoretiska på ett naturligt sätt. 
Kursledare är Thomas Lüti. Thomas är grundare till Skillebyholm och har 50 års erfarenhet av odling, kompostering och undervisning i odlingsämnen. Thomas har engagerat sig i biodynamisk odling över hela världen under sin långa karriär och inspirerat tusentals människor till att jobba med kretsloppet, jorden och växterna i sin egen odling. 
Pris: 1100 kr
Anmäl till kursen via Folkuniversitetet

Torsdag 12 oktober 17:00-20:00: Matlagning på säsongens råvaror!

Kvällskurs för dig som vill utveckla din matlagning i Skillebyholms restaurangkök med grönsaker från traktens odlare. Vill du veta mer om hur du kan tillaga säsongens grönsaker? I köket får du under handledning av Skillebyholms kock alla tips och tekniker du kan tänka dig om hur du tillagar säsongens grönsaker på bästa sätt. Du kommer att lära dig flera sätt att tillaga samma grönsak på. Vi kommer att tillaga flera olika grönsaker som är i säsong och absolut bäst just nu. Du kommer att lära dig om olika smaker, konsistenser och texturer som alla är viktiga för smaken. Du kommer även att få veta hur man använder alla delar av grönsaken från rot till blast. Tillsammans avsluta vi dagen med att äta det vi har tillagat. I priset ingår råvarukostnad på 150kr per deltagare. Kursen ges under ett tillfälle á 6 studietimmar på Skillebyholm i Järna.
Kursledaren Anders Eldö har lång och gedigen erfarenhet av matlagning och restaurang. Han har erfarenheter som kock, souschef, köksmästare samt utbildare i matlagnings- och dryckeskunskap. Han har arbetat och praktiserat på restauranger både i Sverige och utomlands som i England, Tyskland, Frankrike och Färöarna som alla har gemensamt att de håller en hög kvalitetsnivå. Han har mycket kunskap samt stort intresse och nyfikenhet i frågor rörande hållbart samhälle som socialt, ekonomiskt och miljömässigt som han gärna delar med sig av. Att få arbeta med alla de fantastiska råvaror och livsmedel som produceras med kärlek och omtanke av odlare, uppfödare och mathantverkare på ett ekologiskt och hållbart sätt är en stor inspirationskälla och glädje för Anders.
Pris: 825 kr
Anmäl till kursen via Folkuniverisitetet

Lördag 21 okober 10:00-15:00 Planera din trädgård

Är du trädgårdsintresserad och vill veta mer om hur du får ut det mesta av din trädgård? Skillebyholms kunniga personal ger dig råd att planera trädgårdar rätt, både vad det gäller arbete i trädgården, utformning och budget. Lär dig om olika trädgårdsstilar, vad passar i din miljö och till vilket hus? Lär dig arbeta smart och slipp en förfallen trädgård och få förhoppningsvis tid över till annat. Att vidga dina kunskaper om trädgårdsväxter och planeringen av dem.
Kursen ges under ett tillfälle á 6 studietimmar på Skillebyholm i Järna.
Kursledaren Helene Norrman är en erfaren trädgårdsmästare och omtyckt pedagog som arbetat och föreläst i Stockholm under många år. Helenes arbete genomsyras av kreativ glädje, färg och form och att skapa vackra, genomtänkta och praktiska utemiljöer. Efter många års arbete i mängder av trädgårdar och parker, arbetar Helene nu i det egna företaget. Med Helenes enkla tips och trix kommer du få många idéer och uppslag för att komma vidare med din egen trädgård!
Pris:1100kr
Anmäl till kursen via Folkuniversitetet

Lördag 21 oktober 10:00-15:00: Evighetsbuketter-odla skörda, torka och skapa!

Eterneller – har de kommit tillbaka för att stanna? Med hållbarhet i fokus och hänsyn till naturens rytm har efterfrågan på torkade blommor ökat. Under denna dag på Skillebyholm bjuds ni på olika texturer, former och även färg i blommornas värld! Kanske tänker du på starka färger - risp och jätteternell – visst finns de, men de torkade blommornas värld är större än så! Med hållbarhet i fokus och hänsyn till naturens rytm har efterfrågan på torkade blommor ökat när det på vintern inte finns färskt närodlat att tillgå. Under dagen går vi teoretiskt igenom sorter att odla, om skörd, torkning och förvaring. Praktiskt kommer vi arbeta med en rad olika torkade blommor som vi binder buketter av som ni givetvis får ta med hem. I priset ingår kursmaterial till en kostnad av 300kr per person. Buketten får ni sedan ta hem. Kursen hålls under ett tillfälle á fem timmar. Större delen av kursen är utomhus så klädsel efter väder och bekväma skor rekommenderas.
Kursledare Natalia Nunez är utbildad trädgårdsmästare på Skillebyholm, snittblomsodlare via Floret Flower samt gått fristående floristkurser. I sitt företag Den goda floran odlas snittblommor i säsong i utkanten av Gnesta. Säsongen startas med narcisser på våren, följt av tulpaner, anemoner, ranunkler, irisar till sommarblommorna. Blommorna bjöds in för att locka pollinatörer till köksträdgården. Samodling, nyttodjur och tomater ligger extra varmt om hjärtat för Natalia.
Pris: 1400 kr
Anmäl till kursen via Folkuniversitetet