Skillebyholms Kortkursprogram 2023

Våra kursledare är mycket erfarna och delar med sig av alla sina kunskaper till dig som kursdeltagare, räkna med fullspäckade timmar i naturskön miljö på Skillebyholms trädgårdsutbildning i Järna. Om inget annat anges pågår kursen mellan kl. 10.00 och 15.00. Vi genomför våra kortkurser i samarbete med Folkuniversitetet i Södertälje. Du bokar därför kursen direkt via dem. Klicka på länken ”Kursen bokas via Folkuniversitetet” under respektive kursbeskrivning, så kommer du till Folkuniversitetets hemsida, där pris och andra uppgifter finns för kursen. Kurser kan komma att läggas till under årets gång. 
Kursutbud våren 2023:

  • Driv upp egna plantor, från sådd till skörd - 2 mars (distans live)
  • Planera och designa din trädgård - 8 mars (distans live)
  • Fruktträdsbeskärning - 11 mars eller 25 mars
  • Odla till husbehov - 23 mars (distans live)
  • Odla på balkong och uteterass - 25 mars
  • Planera och designa din trädgård - 1 april
  • Planera och designa din trädgård - 22 april
  • Kryddträdgård 17 juni eller 8 juli
  • Snittlommor 8 juli

Torsdag 2 mars 18.00 - 20.15: Driv upp egna plantor, från sådd till utplantering. OBS! Onlinekurs!

Behöver du en teoretisk genomgång på hur du driver upp plantor själv för en lyckad säsong? Vi lär oss om jord, gödsling, belysning och värme för optimal plant uppdrivning och omskolning med enkla medel. Kursen vänder sig till dig som vill lära dig mer om hur du teoretiskt odlar ätbart och hållbart i din egen trädgård. Målet med kursen är att vidga kunskaperna i förkultivering så att du får ut så mycket som möjligt av din egen grönsaksodling.
Kursinnehåll - Här får du teoretisk kunskap om hur du på bästa sätt förkultiverar dina växter från sådd till utplantering. Vi lär oss om jord, gödsling, belysning och värme för optimal plantuppdrivning och omskolning med enkla medel.
Vi träffas realtime, online under 1 tillfälle. Gruppundervisning, max 15 deltagare. Vid varje tillfälle ser och hör ni övriga kursdeltagare samt er kursledare.
Kursledare: Daniel Björklund Jonsson. Han är verksamhetschef för Skillebyholms trädgårdsutbildningar i Järna där han själv utbildade sig på 90-talet. Daniel har 20 års praktisk erfarenhet av biodynamisk grönsaksodling och trädgårdsskötsel från bl.a Rosendals trädgård, Lärjeåns trädgård (Rosendals systerträdgård i Göteborg som han grundade år 2000), Stigbyskolan och nu Skillebyholms trädgårdsutbildningar. Sedan 2004 har han utbildat inom dessa områden på olika platser i Sverige.
Pris: 550 kr
Anmäl till kursen direkt via Folkuniversitetet

Onsdag 8 mars 18.00-20.15: Planera och designa din trädgård. OBS! Onlinekurs!

Är du trädgårdsintresserad och vill veta mer om hur du får ut det mesta av din trädgård? Skillebyholms kunniga personal ger dig råd att planera trädgårdar rätt, både vad det gäller arbete i trädgården, utformning och budget.
I kursen ”Planera och designa din trädgård” kommer du med enkla tips, trix och övningar, få många idéer och uppslag för att komma vidare med din egen trädgård! Vi kommer gå igenom trädgårdens funktioner, växtval utefter platsens förutsättningar, färg och form och mycket mer! Ta gärna med en tomtkarta över din egen trädgård.
Kursupplägg: Vi träffas realtime, online under 1 tillfälle. Gruppundervisning, där ni ser och hör övriga kursdeltagare samt er kursledare
Om kursledaren: Helene Norrman är en erfaren trädgårdsmästare, trädgårdsdesigner och omtyckt pedagog som arbetat och föreläst i inom trädgård under många år. Efter många års arbete i trädgårdar, parker och slottsmiljöer runt om i Stockholm, arbetar Helene nu i det egna företaget Årstidernas Trädgård. Helenes arbete genomsyras av kreativ glädje, färg och form och att skapa vackra, genomtänkta och praktiska utemiljöer.
Pris: 550 kr
Anmäl till kursen via Folkuniversitetet

Lördag 11 mars eller 25 mars: Fruktträdsbeskärning

Är du trädgårdsintresserad och vill veta mer om hur du får ut det mesta av dina fruktträd? I denna kurs på vackra Skillebyholm får du grundläggande kunskap i beskärning av fruktträd. Kursen vänder sig till dig som vill lära dig mer om hur du på bästa vis beskär och hanterar träd i din trädgård.
Målet är att vidga dina kunskaper om fruktträdens egenskaper samt hur du hanterar dessa på bästa vis.
Kursinnehåll - Lär dig beskära fruktträden i din trädgård för ökad vitalitet och fruktsättning. Vi går igenom beskärningens grunder steg för steg och du lär dig tekniken att använda sekatör och såg för rätt snitt. Hur beskär man ett träd som är gammalt och inte beskurits på länge? Eller hur beskär jag det nyplanterade trädet för att få bra grenbyggnad för framtiden? Du lär dig när och hur mycket du ska beskära för att få ut det bästa av dina kära fruktträd. Utbildningen sker i parken på vackra Skillebyholm och de praktiska momenten varvas med teori av vår trädgårdsmästare. Medtag arbetskläder efter väder. Sekatör och såg går att låna men har du egna redskap som du är van vid får du gärna ta med dessa.
Kursledare är Joseph Rowe, utbildad biodynamiker, trädgårdsanläggare, pomolog och socialterapeut. Han har under de senaste 10 åren jobbat och varit med och format verksamhet inom socialtföretagande med fokus pomologi och inkluderande. Driver nu företaget Palla i samarbete med Främja Must. Huvudverksamheten är äppelmust, men Palla erbjuder även pomologiska tjänster bla. frultträdsbeskärning men också olika typer av utbildning.
Pris: 1100 kr
Anmäl till kursen 11 mars via Folkuniversitetet
Anmäl till kursen 25 mars via Folkuniversitetet

Torsdag 23 mars 18.00-20.15: Odla till husbehov, hur du lyckas med grönsaksodlingen. OBS! Distans Live.

Är du nyfiken på växter, trädgård & hur du maximerar odlingen av din egen mat? På den här digitala workshopen får du, med fokus på hållbarhet, grundläggande kunskap i hur du på bästa sätt lyckas med din ätbara odling och skörd! Kursen vänder sig till dig som vill lära dig mer om hur du teoretiskt odlar ätbart och hållbart i din egen trädgård.
Målet med kursen är att vidga kunskaperna i odling så att du får ut så mycket som möjligt av din egen grönsaksodling.
Kursinnehåll - Lär dig om de mest odlingsvärda (enkla och ger mycket avkastning) grönsakerna  för den lilla täppan. Vi går igenom strategier för grundgödsling och övergödsling av växtbäddarna. Vi berör även hur du skapar en hållbar växtföljd för den lilla täppen.
Vi träffas realtime, online under 1 tillfälle. Gruppundervisning, max 15 deltagare. Vid varje tillfälle ser och hör ni övriga kursdeltagare samt er kursledare.
Kursledare Daniel Björklund Jonsson är verksamhetschef för Skillebyholms trädgårdsutbildningar i Järna där han själv utbildade sig på 90-talet. Daniel har 20 års praktisk erfarenhet av biodynamisk grönsaksodling och trädgårdsskötsel från bl.a Rosendals trädgård, Lärjeåns trädgård (Rosendals systerträdgård i Göteborg som han grundade år 2000), Stigbyskolan och nu Skillebyholms trädgårdsmästarutbildning. Sedan 2004 har han utbildat inom dessa områden på olika platser i Sverige.
Pris: 550 kr
Anmäl till kursen via Folkuniversitetet

Lördag 25 mars 10.00-15.00 Odla på balkong och uteterass

Fastän du bor i en storstad eller inte har tillgång till en trädgård så kan du fortfarande odla! Skaffa dig kunskaperna i odling så att du får ut så mycket som möjligt av din egen grönsaksodling på balkongen eller terrassen! 

Kursinnehåll - Lär dig om hur du på bästa sätt kan skapa frodiga odlingar på din balkong till både nytta och nöje. Vi tar upp förutsättningar, material (jordar, gödsling, bevattning) och växtval (blommor, grönsaker) för en lyckad odling på avgränsad yta. Under hela dagen har du möjlighet att ställa frågor och få svar på funderingar du har kring eventuellt egna odlingar.
Målet med kursen är att vidga kunskaperna i odling så att du får ut så mycket som möjligt av din egen  balkong och/eller terassodling.
Kursledaren Helene Norrman är en erfaren trädgårdsmästare och omtyckt pedagog som arbetat och föreläst i Stockholm under många år. Helenes arbete genomsyras av kreativ glädje, färg och form och att skapa vackra, genomtänkta och praktiska utemiljöer. Efter många års arbete i mängder av trädgårdar och parker, arbetar Helene nu i det egna företaget. Med Helenes enkla tips och trix kommer du få många idéer och uppslag för att komma vidare med din egen trädgård.
Pris: 1100 kr
Anmäl till kursen via Folkuniversitetet

Lördag 1 eller 22 april: Planera din trädgård

Är du trädgårdsintresserad och vill veta mer om hur du får ut det mesta av din trädgård? Skillebyholms kunniga personal ger dig råd att planera trädgårdar rätt, både vad det gäller arbete i trädgården, utformning och budget. 
Kursinnehåll: Lär dig om olika trädgårdsstilar, vad passar i din miljö och till vilket hus? Lär dig arbeta smart och slipp en förfallen trädgård och få förhoppningsvis tid över till annat. Att vidga dina kunskaper om trädgårdsväxter och planeringen av dem.
Om kursledaren: Helene Norrman är en erfaren trädgårdsmästare och omtyckt pedagog som arbetat och föreläst i Stockholm under många år. Helenes arbete genomsyras av kreativ glädje, färg och form och att skapa vackra, genomtänkta och praktiska utemiljöer. Efter många års arbete i mängder av trädgårdar och parker, arbetar Helene nu i det egna företaget. Med Helenes enkla tips och trix kommer du få många idéer och uppslag för att komma vidare med din egen trädgård!
Pris: 1100 kr
Anmäl till kursen den 1 april via Folkuniversitetet
Anmäl till kursen den 22 april via Folkuniversitetet

Lördag 17 juni eller 8 juli 10.00-15.00: Kryddträdgård

När Örtagården på Skillebyholm är som bäst, erbjuder vi en inspirerande kursdag med allt du behöver veta om kryddväxter och örter. Vi tipsar om hur du får dina kryddväxter att växa och frodas optimalt för att ge smakrika och härligt doftande skördar. All odling på Skillebyholm sker enligt den biodynamiska metoden, dvs. ekologiskt, fritt från kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Även hur du skördar och förvarar dina kryddväxter tas upp, samt olika användningsområden för kryddväxter. Utbildningen sker i anslutning till nyrenoverade växthus på vackra Skillebyholm och de praktiska momenten varvas med teoretiska på ett naturligt sätt.
Undervisande lärare är Martine Durand, erfaren trädgårdsmästare på Skillebyholm. Hon är den som byggt upp och ansvarat för Örtagården på Skillebyholm sedan många år tillbaka och hon undervisar också regelbundet om kryddväxter, te-framtagning och odling på Skillebyholms längre utbildningar.
Pris: 1100 kr
Anmäl till kursen den 17 juni via Folkuniversitetet
Anmäl till kursen den 8 juli via Folkuniversitetet

Lördag 8 juli 10.00 - 15.00: Odla snittblommor

Det är både kul och lätt att odla snittblommor och så klart väldigt klimatsmart. Häng med på nästa stora trend att odla dina egna snittblommor! 
Häng med på den småskaliga blomsterodlartrenden som växt sig stark i USA och England som går under namnet “flowerfarming”! Framgångsfaktorn ligger till största delen i god planering och mycket manuellt arbete under säsongen. Förutom kunskapen om att framgångsrikt dra upp och sköta sina blommor, så behöver man bli skicklig på att hitta en odlingsföljd som ger sorter i blom under hela säsongen. Gödsla och vattna i precis lagom mängd för att få fina och hållbara snittblommor att skörda. Är det kanske dags för dig att bli självförsörjande på snittblommor till nästa säsong?
Jordval och gödsel
Planering av sådder utifrån färger och former
Val av snittblommor
Hantering och skötsel av blommorna
Kursledare Hanna Saugbjerg är ubildad trädgårdsmästare och har odlat snittblommor till självplock på Skillebyholm i ca. 20 år. Hanna är också en uppskattad lärare på Skillebyholms Trädgårdsutbildningar, där hon bl.a. undervisar i Växtkunskap, färglära och trädgårdsodling.
Pris: 1100 kr
Anmäl till kursen via Folkuniversitetet