Skillebyholms Kortkursprogram hösten 2018

Våra kursledare är mycket erfarna och delar med sig av alla sina kunskaper till dig som kursdeltagare, räkna med fullspäckade timmar i naturskön miljö på Skillebyholms trädgårdsutbildning i Järna. Om inget annat anges pågår kursen mellan kl. 10.00 och 15.00. Vi genomför våra kortkurser i samarbete med Folkuniversitetet i Södertälje. Du bokar därför kursen direkt via dem. Klicka på länken ”Boka kursen hos Folkuniversitetet” under respektive kursbeskrivning, så kommer du till Folkuniversitetets hemsida, där pris och andra uppgifter finns för kursen. Höstens kurser kommer snart att presenteras här nedan.

Lördag 10 november kl. 10-15, Mjölksyrning

Att mjölksyra mat är en traditionell förädlingsmetod som fortfarande används i stora delar av världen. Kursen lär dig hur du på ett enkelt och hållbart vis kan använda dig av mjölksyrning hemma i vardagen. Kursen vänder sig till dig som vill lära dig mer om hur du använder mjölksyrning i din vardag och vill få kunskap om mjölksyrningens grunder utifrån ett hållbarhetsperspektiv. Lär dig mjölksyrningskonstens grunder. Mjölksyrning är en urgammal konserveringsmetod som bidrar med nyttig bakteriekultur i din kost. Under kursdagen går vi igenom vad mjölksyrning är, vad det är bra för, och framförallt hur det går till. Alla kommer att själva praktiskt få sätta ihop de beståndsdelar som behövs för en eller flera kulturer. Resultatet tar du med dig hem vid dagens slut. Utbildningen sker i den vackra restaurangen Varma kök på Skillebyholm. Enklare lunch ingår i priset.
Kursledare: Magdalena Stenius. Boka kursen hos Folkuniversitetet.

Kurser tidigare genomförda hösten 2018:

Lördag 29 september kl. 10-18, Vegetarisk Matlagning från Jord till Bord.

Att laga vegetarisk mat är bra både för dig och för miljön och behöver inte alls vara svårt. Kursen lär dig hur du på ett enkelt sätt kan använda grönsaker och gryn för att skapa kompletta måltider i din vardag. Kursen vänder sig till dig som vill lära dig mer om hur du lätt kan laga vegetarisk mat i din vardag!
Kursinnehåll: Lär dig att på ett kreativt sätt använda mer grönsaker i måltiderna. Under kursen kommer vi att arbeta med den råvarukorg som är i säsong. Råvarorna är basen för den middag vi skapar och som vi tillsammans äter när vi är klara. Du kommer att få vara med att laga rätterna och samtidigt lära dig vissa matlagningsgrunder och tekniker för att tillaga goda och näringsrika vegetariska rätter. Enklare lunch ingår i priset. Kursledare: Simon Widmark. Kursen är avslutad.

Lördag 6 oktober kl. 10-15, Hållbar kompostering

Kom på en givande kursdag där du får lära dig att anlägga egen trädgårdskompost och lövkompost, den bästa jordförbättraren som finns för en levande jord. Kompost är nyckeln till långsiktigt hållbar odling, genom att kompostera hemma får du en utmärkt jordförbättring till din trädgård. Vi går också igenom skillnaden mellan jordförbättring och gödsling. Utbildningen sker på natursköna Skillebyholm, till stor del utomhus, och de praktiska momenten varvas med teoretiska på ett naturligt sätt.
Kursledare: Johan Hellqvist.
Kursen är avslutad.

Lördag 13 oktober kl. 9-17, Surdegsbakning

Att baka med surdeg är ett ursprungligt hantverk för att göra bröd gott och hållbart. Vi har mycket erfarenheter att dela med oss av. Vi anpassar kursen efter deltagarnas olika förkunskaper, alla kan vara med och är välkomna, allt från nybörjare till erfarna kan får ut något! Kurserna leds av Dan som har lång erfarenhet av bröd bland annat har han drivit Järna Stenugnsbageri. Alla kan vara med och är välkomna, allt från nybörjare till proffs. Kursinnehåll: Du får en heldag på Varma kök Skillebyholm där du lär dig baka olika sorters surdegsbröd, både teori och praktik. Du får givetvis med dig mycket bröd och surdegsstarter hem.
Kursupplägg: Vi börjar dagen med en presentation och en teoretisk genomgång av surdegsbakning. Här får du lära dig hur surdegsprocessen går till. Vi bakar sedan tre olika slags bröd. Sedan äter vi lunch ihop (ingår i priset). Efter lunchen har brödet jäst och vi slår upp degen i formar. Vi bakar även kanelbullar som deltagarna får ta hem tillsammans med brödet.Kursledare: Dan Brouwer. Kursen är avslutad.

Lördag 20 oktober och lördag 10 november kl 10-15, Ekologisk Biodling

Kursen vänder sig till dig som vill lära dig mer om hur du på bästa vis tar hand om bin som privat biodlare. Målet med kursen är att kursdeltagaren vid genomförd kurs teoretiskt ska känna till: binas årsrytm, samt arbetsmetoder och tidpunkter då man bör vara vid samhället. Arbetssätt, utrustning och samhällets uppbyggnad. bästa nektar- och pollenväxter samt deras blomningstid. Arbetsmetoder för att ta honungen från samhället och slungning. Hur man tar hand om honungen och har kännedom om andra biprodukter. Etik och skyldigheter som gäller vid biodling i Sverige. Kursen går igenom själva bisamhället, vilka olika bin som finns och vilken utrustning du behöver för att starta upp. Du får också veta vad som gäller för biodling i Sverige, etik och skyldigheter. Biskötsel över året gås igenom och du får information om bisjukdomar, nektarflöde och pollinering. Till slut tar vi även upp honung, hur den ”skördas”, slungas och behandlas, samt information om andra biprodukter.” Vid avslutad kurs har du teoretisk kunskap för att starta upp en egen kupa.
Kursinnehåll naturlig biskötsel:

  • Biskötsel i Sverige – vad behövs för att börja
  • Bisamhället
  • Binas biologi, biraser
  • Bikupor och utrustning
  • Biskötsel genom året vår, sommar, höst
  • Bisjukdomar
  • Nektarflöde och pollinering
  • Honung och andra produkter
  • Honung – slungning och behandling – skötsel av biredskap

Besök vid kursledarens bikupor och vid gynnsamt väder även öppning/visning av kuporna. Kursen hålls under två tillfällen á fem timmar, totalt 10 studietimmar den 20/10 + 10/11. Kursen är ett samarbete mellan Folkuniversitetet Södertälje och Skillebyholm. Kursledare: Niklas Nyström. Kursen blev tyvärr inställd och  kommer att flyttas till våren 2019. 

Lördag 27 oktober kl. 10-15, Mjölksyrning

Att mjölksyra mat är en traditionell förädlingsmetod som fortfarande används i stora delar av världen. Kursen lär dig hur du på ett enkelt och hållbart vis kan använda dig av mjölksyrning hemma i vardagen. Kursen vänder sig till dig som vill lära dig mer om hur du använder mjölksyrning i din vardag och vill få kunskap om mjölksyrningens grunder utifrån ett hållbarhetsperspektiv.
Mjölksyrning är en urgammal konserveringsmetod som bidrar med nyttig bakteriekultur i din kost. Under kursdagen går vi igenom vad mjölksyrning är, vad det är bra för, och framförallt hur det går till. Alla kommer att själva praktiskt få sätta ihop de beståndsdelar som behövs för en eller flera kulturer. Resultatet tar du med dig hem vid dagens slut. Utbildningen sker i den vackra restaurangen Varma kök på Skillebyholm. Enklare lunch ingår i priset. Kursledare: Magdalena Stenius.
Kursen är avslutad.