Korta kurser

blommor vid Skillebyholm

Skillebyholms Kortkurser Trädgård

Våra kursledare är mycket erfarna och delar med sig av alla sina kunskaper till dig som kursdeltagare, räkna med fullspäckade timmar i naturskön miljö på Skillebyholms trädgårdsutbildning i Sörmland. Om inget annat anges pågår kursen mellan kl. 10.00 och 15.00.

Under 2017 har vi inlett ett samarbete med Folkuniversitetet i Södertälje. Du bokar därför våra kortkurser direkt via dem. Länk finns under respektive kursbeskrivning.

Skillebyholms Kortkursprogram våren 2017:

Lördag 1 juli: Kryddväxter – odling och användning

När Örtagården på Skillebyholm är som bäst, erbjuder vi en inspirerande kursdag med allt du behöver veta om kryddväxter och örter. Vi tipsar om hur du får dina kryddväxter att växa och frodas optimalt för att ge smakrika och härligt doftande skördar. All odling på Skillebyholm sker enligt den biodynamiska metoden, dvs. ekologiskt, fritt från kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Även hur du skördar och förvarar dina kryddväxter tas upp, samt olika användningsområden för kryddväxter. Utbildningen sker i anslutning till nyrenoverade växthus på vackra Skillebyholm och de praktiska momenten varvas med teoretiska på ett naturligt sätt.

Boka ”Kryddväxter – odling och användning” hos Folkuniversitetet

Lördag 9 september: Perenner i trädgården som ger skönhet hela säsongen

Lär dig trädgårdsmästarens knep för vackra lättskötta perennaplanteringar i din trädgård. Perenner ger fägring i trädgården under hela säsongen. Vi går igenom ett bassortiment med trädgårdens bästa perenner, hur ser skötselåret ut, gödsling och tips för vackrare växter. Utbildningen sker i anslutning till nyrenoverade växthus på vackra Skillebyholm och de praktiska momenten varvas med teoretiska på ett naturligt sätt.

Boka ”Perenner i trädgården som ger skönhet hela säsongen” hos Folkuniversitetet

Lördag 7 oktober: Hållbar kompostering

Kom på en givande kursdag där du får lära dig att anlägga egen trädgårdskompost och lövkompost, den bästa jordförbättraren som finns för en levande jord. Kompost är nyckeln till långsiktigt hållbar odling, genom att kompostera hemma får du en utmärkt jordförbättring till din trädgård. Vi går också igenom skillnaden mellan jordförbättring och gödsling. Utbildningen sker på natursköna Skillebyholm, till stor del utomhus, och de praktiska momenten varvas med teoretiska på ett naturligt sätt.

Boka ”Hållbar kompostering” hos Folkuniversitetet

Lördag 21 oktober: Mjölksyrning 

Lär dig mjölksyrningskonstens grunder. Mjölksyrning är en urgammal konserveringsmetod som bidrar med nyttig bakteriekultur i din kost. Under kursdagen går vi igenom vad mjölksyrning är, vad det är bra för, och framförallt hur det går till. Alla kommer att själva praktiskt få sätta ihop de beståndsdelar som behövs för en eller flera kulturer. Resultatet tar du med dig hem vid dagens slut. Vi hoppas kunna väcka intresset för denna nyttiga konserveringsmetod så att kursdeltagarna delar med sig till vänner och familj – inte bara av slutprodukten utan även om hur de själva kan syra sina grönsaker. Utbildningen sker i harmoniska lokaler på vackra Skillebyholm och de praktiska momenten varvas med teoretiska på ett naturligt sätt.

Boka ”Mjölksyrning” hos Folkuniversitetet

 

.