Aptitrundan 15-16 sep, extra öppet i restaurang och butik!

Söndagen 16 september – Aptitrundan, öppet 10-16

Gårdsbutiken med Cafe är öppet kl 12-16. 

Gårdsbutik och café, grönsaksodlingar med förädling. Försäljning av grönsaker, mar­melader, café med lättare lunch och mängder av hembakt. Vi bakar och tillverkar/odlar allt på naturligt ekologiskt sätt och använder bara äkta råvaror samt en stor portion kärlek. Snittblomslandet är öppet och vi har även plantor till försäljning. Välkommen att komma och fika och strosa runt i vår vackra park på Skillebyholm.
Vi tar kort eller kontanter.

Lördagen 15/9 – Lunchbuffé och gårdsbutiken med Cafe är öppet

Vi på Skillebyholm erbjuder en vegetarisk lunchbuffé i samarbete med vår restaurang Varma Kök. Vi jobbar med närodlade råvaror och i största möjliga mån är råvarorna odlade här på Skillebyholm. Andra leverantörer som vi jobbar med är; Skilleby, Järna Mejeri, Järna Rosteri och Nibble. Pris för buffén är 130 kr inkl kaffe/the. Vi tar kort eller så betalar du kontant. Gårdsbutiken med Cafe är öppet kl12-16

Gå en endagskurs på Skillebyholm!

Höstens kortkurser ligger nu uppe på vår hemsida! Det som vi kallar kortkurser är kurser öppna för alla, de genomförs på helgen, oftast en lördag, ibland under två lördagar.

Vi genomför vårt kortkursprogram i samarbete med Folkuniversitetet i Södertälje och Varma Kök Skillebyholm. Alla anmälningar görs därför direkt till Folkuniversitetet och de kurser som handlar om matlagning, bakning mm. arrangeras av Varma Kök i deras lokaler här på Skillebyholm. 

Bland höstens kurser finns bl.a. vegetarisk matlagning, biodling, hållbar kompostering och bokashi kompost.

Du hittar höstens hela kortkursprogram här,  med länkar till anmälan hos Folkuniversitetet.

Sommarens öppettider på Skillebyholm

29 juni till 15 juli är kontoret på Skillebyholm helt stängt.
16-19 juli har vi öppet, för att sedan åter stänga mellan 20 juli och 5 augusti.
 
From 6 augusti finns vi delvis på plats och 8 augusti har vi full bemanning igen. 
 
Gårdsbutiken har sommaröppet hela sommaren:
Torsdagar: 12-18
Fredagar: 12-18
Lördagar: 11-16
Söndagar: 11-16
 
Då kan man även köpa fika och lättare måltider i butiken.
 
Restaurang Varma Skillebyholm har semesterstängt från 29 juni och öppnar åter onsdag 1 augusti.
 

Förlängd ansökningsperiod till Trädgårdsutbildning Komvux

Botkyrka Kommun har beslutat att förlänga sin ansökningsperiod till Komvux fram till 31 juli. 

Detta innebär att det fortfarande finns möjlighet att komma in på vår Trädgårdsutbildning Komvux till höstterminsstarten 2018. Även om du inte är skriven i Botkyrka Kommun, kan du genom interkommunal antagning söka vår utbildning. En förutsättning är att din hemkommun först godkänt din ansökan. Läs mer om utbildningen och hur du ansöker här.

Skillebyholms idémonter fick guld av besökarna!

Helgen 21-24 mars deltog Skillebyholm på Trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar med ett bidrag i tävlingen Årets idéträdgård.

Bidraget ”Människans möte med det levande” var framtaget och genomfördes av en av våra snart färdiga trädgårdsmästarstudenter, Lena Bäckman. 

Redan på torsdagen korades juryns vinnare, Njuterum, medan Skillebyholms bidrag fick en bronsplats. 

Hela helgen fick besökarna lägga sin röst på den idéträdgård de tyckte var bäst och på söndagen korades vinnaren: MÄNNISKANS MÖTE MED DET LEVANDE! Vi säger stort grattis till Lena och tackar henne för en fantastisk insats i Skillebyholms namn. Mer information om idéträdgården och resultatet hittar du här.

Hela montern!

Kompostbädd!

Inbjudande ingång!

Utbildning så klart!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prisutdelning, Daniel Björklund Jonsson, verksamhetsledare Skillebyholm och Lena Bäckman, kreatör och student på Skillebyholms Trädgårdsmästarutbildning.

Vill du se prisutdelningen för besökarnas pris, så finns den på YouTube.

Tips! Kostnadsfri utbildning i hållbara offentliga måltider.

Foto: Varma Kök

Är du yrkesverksam inom storkök, koststrategi, privat eller offentlig restaurang, miljö, hälsa, äldrevård, barnomsorg, politik eller annat område för mat och vill bli en förändringsledare för ökad hållbarhet? 

Anmäl dig till BERAS Internationals utbildning i Diet for a Green Planet, konceptet som är nyckeln till Södertälje kommuns uppmärksammade och prisbelönta framgångar inom hållbara offentliga måltider. 

Utbildningen är kostnadsfri (exkl. resor + logi) och sker på halvfart och på distans i samarbete med Stensunds folkhögskola

Kursen startar 5 april. Sista dagen för anmälan är 30 mars.

Läs mer om kursen och anmäl här!

Plantdagen 2018 – lördag 19 maj

En riktigt lyckad Plantdag 2017!

Som traditionen bjuder anordnar Skillebyholm varje år en Plantdag i maj. I fjol hade vi en riktig succé, med strålande väder och slutförsäljning av nästan alla våra grönsaksplantor. 

Kanske har ryktet spridit sig, för redan nu får vi förfrågningar om vilket datum årets Plandag går av stapeln. Så här kommer nu datum och information:

Lördag 19 maj kl. 10.00-15.00 är du välkommen att köpa av våra biodynamiska egenuppdragna plantor. Vi laddar med grönsaker, örter och blomsterprakt. Både ettåriga plantor och perenner. Kom och få med dig en liten bit av Skillebyholm hem, att njuta av vid egen täppa!

Gårdsbutiken håller så klart öppet och enklare form av förtäring kommer också att finnas.

Givetvis fortsätter vi att sälja plantor även efter plantdagen, men vill man förvissa sig om så många olika sorter som möjligt att välja mellan är det säkrast att komma förbi 19 maj.

Varmt välkomna!

 

Skillebyholm och Järna Naturbruksgymnasium i nytt samarbete

Idag importerar vi i Sverige över 50 % av vår mat. Vi är helt beroende av att dagens globala
transportsystem fungerar optimalt för att vi ska ha tillräckligt med mat på våra bord. Detta samtidigt som många mindre lantbruk tvingas lägga ned.

Södertälje Kommun har under många år jobbat med frågor rörande ekologisk och närodlad mat, nu tar man nästa steg genom att ta fram en unik livsmedelsstrategi för kommunen. Bland de kompetenser och resurser som kommunen har tillgång till för att förverkliga en sådan strategi syns bl.a. utbildningsverksamheter som sedan länge har haft fokus på biodynamisk/ekologisk odling.

Skillebyholm grundades redan 1974 och har allt sedan dess erbjudit en rad olika utbildningsformer och examina inom vuxenutbildning. Några kilometer därifrån, på Nibble Gård finns Järna Naturbruksgymnasium som sedan 1999 erbjuder en gymnasial utbildning inom odling med stark biodynamisk/ekologisk profil för ungdomar.

Efter en längre tids sonderingar och samtal har skolorna under höstterminen 2017 inlett ett aktivt samarbete vars mål är att identifiera och ta till vara alla de resurser som båda utbildningsanordnarna förfogar över. Inom samarbetet finns en stor grupp kompetenta och erfarna lärare, instruktörer, handledare, administratörer och utbildningsledare men även upparbetade odlingar, djurhållning, utbildningslokaler, maskiner och redskap. Tillsammans har skolorna ett omfattande nätverk, både nationellt och internationellt. Nätverket består av företag inom lantbruk, grönsaks- och fruktodling, trädgårdsanläggning och design, förädling, maskinteknik och skogsbruk. Dessa företag bidrar till undervisningen och erbjuder möjlighet till praktiska arbetslivserfarenheter för elever och studenter.

Idag är Järna Naturbruksgymnasium ett yrkesgymnasium med jordbruksinriktning och vid
Skillebyholm bedrivs utbildningar inom Yrkeshögskolan, KOMVUX och TCYK (yrkesbevis inom
trädgårdsnäringen), samt en rad olika fristående kurser. Det finns ett behov av människor med kunskaper och praktiska färdigheter inom hela jordbruks-, trädgårds- och skogssektorn. Det gäller livsmedelproduktion, skog- och landskapsvård, djurskötsel och skötsel av odlingar och grönområden i staden. Södertälje och Sverige behöver människor med yrkeskunskaper som förstår ekologiska sammanhang, som kan omsätta sina kunskaper i praktiken och som kan och vågar starta hållbara företag och verksamheter i den gröna sektorn.

Vi ser fram emot att med samlad styrka utveckla och intensifiera våra satsningar och därmed ge fler möjligheten att utbilda sig inom dessa så viktiga och spännande områden.

Daniel Björklund Jonsson
Verksamhetsledare Skillebyholm

John Gerhard
Rektor/ Järna Naturbruksgymnasium