Mars i växthusen – det börjar gro…

Mars månad börjar gå mot sitt slut och även om det snöar någon dag då och då, så kan man känna att våren är på ingång. I våra växthus ökar aktiviteten nu markant, redan på håll kan vi se att det rör sig folk därinne. 

Vi skymtar aktivitet i växthusen, redan utifrån.

När vi stiger in möts vi av trädgårdsmästarna Hanna & Martine. De håller på att förbereda inför vårens odlingsförsök, ett jordprojekt som de kommer att genomföra tillsammans med våra studenter.

Martine & Hanna förbereder odlingsförsök.

Vi förflyttar oss ytterligare en bit in i växthuset och kommer då in i ”barnkammaren”. Här är Johan igång och sår. Tomatfrön var på gång när vi hälsade på. Det är en särskild sort, som är extra stark och tålig mot korkrot, något som är vanligt när man odlar tomater i större omfattning. Dessa plantor ska så småningom användas som ympstam för andra sorter. På så sätt kan man lyckas att hålla korkroten borta även från känsligare sorter.

Johan sår tomatfrön

Men andra frön har redan börjat gro i vår barnkammare, t.ex. mangold, gräslök, basilika och ärtor. Ärtskotten på bilden här har ett specialuppdrag. De kommer att agera mässinredning i vår monter på Stockholms Trädgårdsmässa nu i helgen 24-26 mars, men då kommer de vara lite större än på bilden här. Från och med Plantdagen den 20 maj, finns våra biodynamiskt egenodlade plantor till försäljning.

Mangold, gräslök, basilika och bedårande ärtskott!

När Johan har sått de små tomatfröna, strör han över ”Vermiculite”. Det är ett slags lerskiffer, ph-neutralt och utan näring, som gör att fukten hålls kvar i jorden och man undviker uttorkning när de små fröna ska gro och växa till sig. Beroende på vad man sått kan det behövas mer eller mindre Vermiculite. Hannas perenner har t.ex. ett tunnare lager än Johans tomater.

Vermiculite används för jämnare fukt i sådden.

När fröna sås använder man jord med lägre näringsinnehåll, så att de inte ska växa på för snabbt i början. Längre fram, när plantorna vuxit till sig lite behöver de näringsrikare jord och då blir det dags för ”omskolning”. Då ska varje liten planta upp ur sin gamla jord och vidare till en egen kruka med ny jord. Till detta använder man sådana här färgglada ”skolningspinnar”, eller prickelpinnar, som de också kallas:

Skolningspinnar, plantpinnar och… gafflar??

Vi går ut från ”barnkammaren” och fortsätter ut i packhallarna, där vi kan komma vidare till de andra växthusen, men först får vi en förevisning av den nya pelletspannan. Den installerades i vintras och ska nu se till att temperaturen i växthusen regleras perfekt och på ett miljövänligt sätt!

Hanna visar nya pelletsanläggningen.

Nu styr vi stegen ut i nästa växthus, där vårsolen skiner på taket och snabbt ökar på temperaturen. Innan vi går dit ändrar därför Hanna lite på reglagen för att öppna upp takfönstren och släppa in lite mera luft.

Solen skiner och temperaturen stiger, dags att öppna takfönstren.

Härinne är vårens första skörd på gång. Det är mache-salladen, planterad redan i höstas, som nu börjar bli färdig. Även vitlöken planterades i höstas, men behöver ännu en stund i jorden för att växa till sig. Fukthalten i jorden är viktig här också. I år provar Hanna att använda en fuktmätare för att få bättre kontroll.

Mache-sallad och vitlök såddes redan i höstas.

Det sista växthuset vi besöker agerar övervintring för perenner. Här börjar nya skott växa upp, exempelvis ett vackert rödaktigt Valeriana-skott. En viktig växt för den som odlar biodynamiskt, då det är huvudingrediensen i ett av de biodynamiska kompostpreparaten. Vidare kan vi se att inte bara vi hittat in i växthuset, utan också den mindre välkomna sorken… som har mumsat i sig en hel del av de nyuppvuxna skotten! Aj då!

Perenner som övervintras i ett av växthusen.

Vi avslutar med lite utsikt från växthuset. Först en vy över det gröna Linden-huset, där Varma Kök Skillebyholm serverar fantastiskt god lunchbuffé på vardagarna. Mittenbilden ska inspirera till att unna sig en liten paus i odlingsarbetet och njuta av vårsolen! När vi kommer ut, på väg tillbaka mot kontoret, måste vi bara knäppa en bild på vårt största växthus med havet skymtande i bakgrunden. Här planeras grönsaksodling i lite större skala, både i växthuset och på friland alldeles utanför. Mer om det längre fram!

Vackra vyer från Skillebyholm!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *