Vad händer i växthusen på Skillebyholm under februari?

Såhär i februari får man lätt en känsla av att det aldrig kommer att bli sommar igen, grått, råkallt och trist. Men det finns hopp!  Stannar man upp lite, så kan man notera att fågelkvittret har kommit åter, så kanske vi kan hitta ytterligare tecken på att det våras? Vi tog en sväng runt växthusen och trädgården, vid en första anblick ser det verkligen ut som om allt ligger i vintervila… men kanske om vi tittar lite närmare?

I växthusen

Förra vinterns stora växthusrenovering har resulterat i funktionella och moderna byggnader – här tre av våra fem växthus. På insidan agerar de just nu bl.a. förråd för våra utomhusmöbler, skottkärrorna ”sover” lugnt i sitt hörn.

Växthusen

Tre av Skillebyholms nyrenoverade växthus

 

 

Vinterförvaring

Vinterförvaring trädgårdsmöbler

Skottkärror

Skottkärror i väntan på vårbruket.

Sedan i höstas vilar den färdigblandade så- och planteringsjorden under presenningar och torv och sand är redan framtaget för vidare arbete.

Så- och planteringsjord

Så- och planteringsjord klar sedan hösten

Torv & Sand

Torv & sand redo för användning!

Planerna tar form…

Ett tecken på att något är på gång? Vi går vidare och se där! På ett bord i ett av växthusen börjar odlingssäsongens planer ta form. Det är våra erfarna trädgårdsmästare specialiserade på blommor och örter, som plockat fram frökataloger, fröpåsar och planeringskartor för att blomsterprakten på Skillebyholm ska bli lika fantastisk som den brukar.

Planering

Planerna tar form – ritning & fröer.

Frökataloger

Frökataloger – både svenska och utländska.

Man skulle ju kunna tro att allt bara planteras lite hur som helst, men ack så fel man tar då! Här är varje liten del av örtagård, snittblomsland och övriga planteringar minutiöst planerade utefter färg, form och blomningstid. Titta bara på den uppslagna pärmen, den visar två av ett flertal ”blomstervävar”, där olika blommor planteras i sekvenser för att få till för ögat harmoniska rabatter.

Blomsterväv

Blomsterväv – ett välplanerat mönster.

Men planeringen stannar inte vid vår egen trädgård, utan en stor del av det som planteras och drivs upp kommer säljas vidare till trädgårds- och odlingsentusiaster som ser fördelarna med biodynamisk odling. Årets försäljning drar igång 20 maj, när vi arrangerar vår populära Plantdag, sedan fortsätter den fram till semestrarna tar vid. En stor del av plantorna är perenner, som man köper, planterar och sedan har glädje av år efter år i sin trädgård. Utöver blommor och örter, driver våra trädgårdsmästare också upp en mängd grönsaksplantor, både till försäljning och för grönsaksproduktion i våra växthus och på friland. Tomater är något av en specialitet och utbudet är brett: bifftomater, cocktailtomater, gula tomater, gröna tomater, orange tomater, mycket tomater blir det, med det gemensamma att smaken är fantastisk! Men det drivs även upp gurka, bönor, pepparfrukt, broccoli, grönkål och mycket, mycket mera. Vilka är dina favoriter i grönsaksodlingen?

Utomhus

Vi går ut igen och väl ute, är det svårt att se att våren är i full planering därinne… planteringslådorna gapar tomma, snön ligger kvar i örtagården… så vi tar en sväng in i det sista av växthusen och kan glädja oss åt lite grönt!

Planteringslådor

Tomma planteringslådor i väntan på våren…

Snittblommor och örtagård

Örtagård & snittblomsland i vila.

Fortfarande finns kål, så vacker!

Kål i växthuset

Fortfarande finns lite grönt kvar.

Denna otroliga kål, helt utan uppvärmning står den där så vacker, god och näringsrik ända in i februari, det sista av fjolårets säsong kan man väl säga 😉

Kål

Svartkål och purpurkål

Det var årets första rundtur på Skillebyholm, men vi återkommer snart med mer!

En reaktion på “Vad händer i växthusen på Skillebyholm under februari?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *