Tips från Trädgårdsmästaren – naturlig bekämpning

Vår trädgårdsmästare Johan fortsätter att dela med sig av sina tips och tankar om odling, idag pratar vi om naturlig bekämpning i trädgårdslandet.

För odlingen här på Skillebyholm, och alla hemmaodlare som inte vill använda artificiella bekämpningsmedel kan grödorna få utstå vissa prövningar. Vilka skulle du säga är de vanligaste utmaningarna eller angreppen för en odling?
De många olika kålväxterna är nästan mest utsatta. Bäst att göra är att täcka grödorna med finmaskigt nät som finns att köpa i handeln. Vad som händer är att fjärilarna lägger ägg som blir till larver som äter upp kålen. Nätet gör att fjärilar inte kommer in till kålen. Fördelen med nät framför fiberduk är att det blir för varmt med duken vilket kan göra att vissa plantor inte går i blom.

Många hemmaodlare har visionen att odla för att det är vackert men det är inte vacker med fiberduk eller nät, hur kan man snygga till det?
Jag håller med om att det inte jättevackert, men det är praktiskt. Vill man göra det lite snyggare kan man spänna upp bågar och få det att se mer iordninggjort ut, nästan som en installation. Oavsett om du använder dig av nät eller duk rekommenderar jag att det du har det på hela säsongen, fram till skörd. Nätet är fantastiskt bra, lite dyrare men bättre och lite snyggare.

ekologisk bekämpning ekologisk bekämpning

Om man inte har fiberduk då, finns något medel eller husmorskur man kan använda för att skydda sin odling mot angrepp?
Inte mot kålfjärilslarver, eller något annat skadedjur egentligen.
Om fjärilarna har lagt äggen måste man mosa äggen, eller plocka larverna om de hunnit utvecklas. Kallvatten som en del tipsar om funkar inte mot larver, såpavatten funkar mot löss men inte larver, och regnar det så regnar det bort.
Det finns också jordloppor som angriper bland annat kål direkt när de planteras. De finns i jorden och känner när kålen sätts ner. Där kan man pudra kalk eller aska på bladen, men precis som med såpavattnet regnar eller vattnas det bort, så det är lite pilligt men funkar om du har en liten odling att fylla på. Jag låter min fiberduk vara ganska löst spänd så den slår i vinden och då hoppar de av eftersom de inte gillar när det slår.

Det finns så många andra grödor också, utöver kålväxter, bland annat sallad, morot, gurka med många fler. Vilka andra angrepp finns och hur tänker du där? 
Med sallad kan man få problem med knäpparlarver som kan komma in med gödseln, de älskar att äta upp tillväxtpunkten på salladen så den bara slutar växa. Om du brutit gräsmattan eller en vall och börjar odla där så kommer knäpparlarverna och käkar upp rubbet så odla inte sallad första året efter du brutit (grävt upp) för odling. Ett annat vanligt skadedjur är spindeldjur på gurkorna i växthuset. Där finns det rovkvalster som äter spindlarna utan att skada gurkorna. Man kan också hålla det lite fuktigt eftersom spindlarna tycker om när det är torrt. Jag har också fått löss på kronärtskockorna men då håller jag mig kall i några dagar så kommer nyckelpigorna och tar hand om det, kanske är det någon planta som stryker med.

Har du några odlingsfrågor som du vill att Johan svarar på, kommentera nedan eller på vår Facebook-sida. Hoppas tipsen kommer väl till användning!

2 reaktion på “Tips från Trädgårdsmästaren – naturlig bekämpning

 1. helena

  Hej

  jag har köpt ett lass jord av en bonde …. ( matjord ) men det är så mycket ogräs i jorden …. hur gör jag nu för att få bort det.

  finnes det nått gammalt husmorsknep / medel eller måste jag gräva ur alla mina trädgårds lådor / pallkragar.

  Mvh Helena

  Svara
  1. Skillebyholm Inläggsförfattare

   Hej Helena
   Det är nog dessvärre så att du behöver grepa igenom all jord i pallkragarna för att bli av med rotogräset. Allra bäst är att sikta jorden, det gör vi innan vi ska blanda ny planteringsjord. Fröogräset får man leva med och rensa ofta eller plantera ut förkultiverade plantor och täcka jorden med gräsklipp. Lycka till! Med vänlig hälsning, Daniel Trädgårdsmästare och verksamhetsledare Skillebyholm

   Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *